Stiai ca ne petrecem dormind aproximativ 25 de ani din viata? Cam mult, nu-i asa? Asa am spus si eu, cand am dat de aceasta informatie. Si tot atunci am realizat ca alegerea patului in care dormim este poate una dintre cele mai importante alegeri pe care le avem de facut atunci cand cumparam mobilierul pentru casa.
Dar care sunt criteriile dupa care trebuie sa ne ghidam atunci cand alegem patul in care ne petrecem aproape o treime din viata, daca e sa ne luam dupa spusele oamenilor de stiinta? Eu am reusit sa adun 4 criterii de selectie a acestei indispensabile piese de mobilier si am decis sa le aliniez mai jos, in articolul de astazi. Iata-le:
1. Durabilitatea si rezistenta
Cu siguranta cel mai important criteriu de selectie a unui pat este rezistenta acestuia. Practic, oricat de frumos ar fi, un pat trebuie sa fie rezistent, mai ales ca nu este o piesa de mobilier pe care o schimbam foarte des. Cele mai solide modele sunt cele cu structura metalica sau din lemn masiv, acestea din urma fiind de cele mai multe ori si cele mai scumpe variante disponibile pe piata. Pe ultimul loc se situeaza modelele din realizate din PAL, care au impanzit toate magazinele de mobilier din tara noastra. Desi arata bine in momentul achizitiei, paturile din pal melaminat se deterioreaza destul de repede, ajungand sa scartie si chiar sa se dezmebreze, dupa o perioada de timp.
Alege, asadar, un pat cat mai solid, cu o structura interna cat mai rezistenta, care te va sluji foarte multi ani de acum inainte. Ce economisesti cumparand un pat de doar cateva sute de lei, daca in 3 sau 4 ani va trebui sa-l schimbi cu altul?
2. Confortul asigurat de o saltea de calitate
Dupa mine, confortul lupta pentru primul loc in lista criteriilor de alegere a acestei piese de mobilier. Si asta pentru ca nu mi-as dori un pat rezistent si durabil, dar care sa nu-mi asigure un somn odihnitor. Asa ca dupa ce vei ochi cel mai rezistent pat care se incadreaza in bugetul prestabilit, asigura-te ca il vei dota cu o saltea de calitate. Vestea proasta este ca o saltea de prima mana te poate costa de cel putin doua ori mai mult decat patul in sine. E drept ca saltelele scumpe se livreaza si cu o garantie de 10, 20 sau chiar 25 de ani oferita de producator, nu stiu cat te incalzeste acest aspect, dar asa macar stii ca vei avea acoperit acest sector de cheltuieli pentru aproximativ un sfert de secol, timp in care iti poti cheltui banii pe alte lucruri :).
Prin urmare, oricat de rezistent ar fi patul pe care il vei alege, trebuie sa te asiguri ca il vei completa cu o saltea care sa-ti asigure un somn cu adevarat odihnitor. Cu ocazia celor scrise aici, la punctul doi, promit sa revin in curand cu un articol despre tipurile saltelelor existente pe piata si despre avantajele si dezavantajele fiecaruia dintre ele.
3. Aspectul fizic al patului
Da, stiu, ar mai fi cel putin un criteriu ce ar putea fi enumerat inaintea frumusetii unui pat, dar eu cred ca nici acesta nu este de neglijat. Mie imi place sa ma inconjor de lucruri calitative si frumoase si sunt convinsa ca si tie la fel. Asa ca daca vrei sa te bucuri pe deplin de achizitia facuta, nu omite nici aspectul fizic al patului. Atunci cand il cumperi asigura-te ca se va plia perfect stilului in care este amenajat dormitorul, asortandu-se cu celelalte piese de mobilier din decor (daca nu achizitionezi o garnitura completa de la bun inceput).
Daca vrei un pat cu adevarat remarcabil, alege un model cu o tablie impresionanta, supradimensionata, din lemn, fier sau tapitata cu o stofa de calitate, in contrast cu peretele pe care va fi expusa. Iti garantez ca rezultatul final iti va fi pe plac o lunga perioada de timp, iar cand vei simti ca este momentul unei schimbari, nu va trebui decat sa schimbi tablia cu un model mai nou, mai interesant.
4. Functionalitatea exprimata in spatii de depozitare
Bun. Avem, deci, un pat frumos, rezistent si confortabil. Ce i-ar mai lipsi? Un plus de functionalitate – calitate atat de importanta mai ales in cazul amenajarii unui dormitor mic, cum sunt cele mai multe dintre dormitoarele apartamentelor de bloc. Astfel ca am inclus in lista caracteristicilor patului ideal si spatiile de depozitare cu care acesta ar putea fi dotat.
Un model foarte ofertant la acest capitol este cel cu lada de depozitare integrata sub intreaba suprafata a saltelei. Acest tip de pat iti va oferi suficient loc pentru organizarea cuverturilor, paturilor si pernelor de rezerva, lasandu-ti spatiu si pentru hainele si incaltarile folosite mai rar.
Un alt model practic este patul prevazut cu sertare glisante in ambele laterale. Acestea sunt potrivite pentru depozitarea seturilor de lenjerie de pat sau chiar pentru depozitarea lenjeriei de corp. Dar sunt convinsa ca vei gasi cu ce sa umpli sertarele respective.
Si cea de-a treia varianta care imi vine in minte este modelul conceput cu o etajera sau cu o lada in locul tabliei de la cap. Acest model poate inlocui cu brio si noptierele clasice, dulapul de la capul patului asigurand suficient spatiu si pentru veiozele si celelalte maruntisuri si mici obiecte decorative pe care le pastram, de regula, in sau pe noptiera.
Daca mai ai si alte idei utile in alegerea patului ideal, te rog sa ni le impartasesti mai jos, intr-un comentariu